Navigatiechaos & de Data top 15

Navigatie-apps aoals TomTom, Waze en Google Maps veroorzaken verkeersproblemen. Zo konden we lezen in het FD. Dit bericht was gebasseerd op een artikel van van ingenieursclub IEEE. Het komt namelijk voor dat de apps automobilisten of vrachtwagens via sluiproutes door buurten sturen die hier niet op berekend zijn op zoek naar een snellere route. Efficiente oplossingen benodigen nieuwe vormen van stadsplanning wat inzicht in logistieke data vereist. Het artikel van IEEE kunt u lezen via deze link.

Data top 15

Er is door de Rijksoverheid in 2018 een bestuurlijke afspraak gemaakt om bij te dragen aan een versnelde digitalisering van de mobiliteit. De target is om 90% van de publieke data in 2023 structureel op orde te hebben en aan te kunnen bieden als open data. In het lijstje van de Data top 15 staan de 15 categorien data die nodig zijn om Nederlandse infrastructuur verder te digitaliseren, dit zijn:

 1. Geplande wegwerkzaamheden 
 2. Actuele wegwerkzaamheden 
 3. Incidenten 
 4. Restduur incidenten 
 5. Maximum snelheden 
 6. Borden (ge- en verbod) 
 7. Regelscenario’s uit verkeerscentrales 
 8. Beeldstanden rijkswegen 
 9. Brugopeningen 
 10. Statische parkeerdata 
 11. Dynamische parkeerdata 
 12. Evenementdata 
 13. iVRI data (incl. topologie) 
 14. Data voor logistiek (o.a. milieuzones, laad- en losplekken, doorrijhoogtes)
 15. Fietsdata (o.a. herkomst- /bestemming, routes en snelheden, gebruik stallingen)

De wegbeheerders werkzaam voor Gemeenten hebben de eervolle taak om de meeste van deze informatie te verzamelen en digitaliseren. Dat is een flinke klus omdat de informatie nu nog bij de meeste Gemeenten versnipperd of niet aanwezig is. Ook zijn er vaak geen systemen beschikbaar om dit bij te houden of te centraliseren.

Data strategie en transformatie voor Gemeenten

Matrixian ondersteunt overheden in het digitaliseren van de Data Top 15 met het Matrixian Platform, benieuwd wat we kunnen betekenen? Luister kort de podcast beneden om een beter idee te krijgen:

Podcast

Luister hier naar het interview met Thijs Herwig data transformer bij Matrixian Group over de praktische invulling van de digitaliseren van de Data Top 15.

Thijs Herwig

Thijs Herwig

Projectleider Mobiliteit

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem gerust contact op met Thijs.